Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi az élet értelme?

           Naponta újabb és újabb ember gondolkodik el ezen a kérdésen, de fognak erre választ kapni? Miért éljünk? Miért keljünk fel minden reggel az ágyból és miért induljunk el munkába, iskolába? A végén eljutunk oda, ahova akarunk?

            "Használjuk ki az időt, amíg fiatalok vagyunk" - mondják a felnőttek. Ez ne így legyen. Használjuk ki amíg élünk. Minden egyes napból hozzuk ki a legtöbbet. Próbáljuk megfejteni a kérdést, bár lehet, hogy erre sosem kapunk választ, de mégis, hogy lehetne? Tudna bárki is egy szóval, egy rövid kis mondattal erre válaszolni úgy, hogy mindenki egyetértsen vele? Nem. Mindenkinek más a célja, mindenki másért járja ugyanazt az utat, mindenki másért küzd. Lehet nem is kellene küzdeni érte. Talán a választ bármikor, könnyedén megtudhatnánk. Lehetséges, hogy pont az orrunk előtt van az élet értelme, csak nem vesszük észre, miközben tanácstalanul azt keressük. Lehet, hogy az élet értelme a családalapítás azzal az emberrel akit a világon a legjobban szeretünk és aki miatt mindennap határtalanul boldogak vagyunk. Valakinek az élet értelmét az adja, hogy másokon segíthet, aztán láthatja a hálás mosolyt az arcukon, amitől megmozdul benne egy olyan érzés, ami semmi mástól nem lehetséges. Lehet, valakinek az élet értelme a művészet, amibe tud menekülni, ami miatt nem adja fel és minden ecsetvonással, minden zongorabillentyű leütésekor újabb és újabb érzelmek szabadulnak fel benne, lehet, hogy valaki a művészettel fejezi ki önmagát miközben szavakkal nem tudná. Egy ilyen embernek az alkotásaiban megtalálhatjuk a fájdalmait, az örömeit, a vágyait és minden festéssel, zenével töltött másodpercében újabb és újabb értelmet nyer az élete. Vannak emberek akiknek a tudomány, a felfedezés, a világegyetem titkai és azok kutatásai ad választ a kérdésünkre.A tűzoltóknak, a mentősöknek az, hogy életeket menthetnek, a tanároknak, hogy átadhatják tudásukat több éven át és így tud valakiből sikeres felnőtt lenni, a pilótáknak az, hogy mindennap eléjük tárul a világ szépségei, adhat értelmet a napjainak.

Lehet, hogy ennél egyszerűbb a megoldás. Lehet, nem a szakma adja az értelmet, sem a szerelem, sem a család.
Lehet, hogy valakinek az az egyértelmű válasz, hogy él.
Minden reggel egy új nap kezdete, vannak esélyei, vannak céljai, tud küzdeni. Minden reggel meglepetések előtt áll, bármi megtörténhet vele. Az, hogy az élet végtelenségének ő is egy láncszeme. Nem tudja a jövőt, nem ismeri ami előtte áll, de nem foglalkozik ezzel.Csak él. Kihasználja az összes napot és nem aggódik. Hiszen minek? Ami megtörtént, annak meg kellett, hogy történjen, a sok hiba, a tanulás azokból, az élmények teszik az embert olyan emberré, amilyennek kell lennie.

        Talán valakinek egy szó a válasz a kérdésre, valakinek egy mondat, valaki könyvet tudna belőle írni. Valaki már húsz évesen tudja mi az, de valaki sosem jön rá, hiába keresi, hiába próbálkozik. Pedig az ő életének is van értelme, minden életnek van, de sokan nem jönnek rá.
Ha válaszolnom kellene röviden, arra a kérdésre, hogy mi az élet értelme, talán ennyit mondanék: az, hogy boldogak legyünk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.